Улцерозен колит

Улцерозен колит

Улцерозният колит е хронично заболяване на дебелото черво, при което лигавицата на червото се възпалява и разязвява. Образува се голямо количество слуз. Тази комбинация от възпаление и разязвяване причинява коремен дискомфорт и често изпразване на червото.

Улцерозният колит е резултат от необичаен отговор на имунната система на организма. При нормални обстоятелства определени клетки и белтъци карат имунната система да защитава организма от инфекции. При хора с ХЧВЗ имунната система отговаря по погрешен начин спрямо храни, бактерии и други материи в червата. Когато това се случи, организмът изпраща бели кръвни клетки в тъканите на червата, където се образуват възпаление и разязвяване.

При диагностициране на Улцерозен колит е важно да научите колкото може повече за самото заболяване. С по-доброто разбиране на естеството на заболяването, пациентът ще бъде по-подготвен да се справя със симптомите и да живее пълноценен живот.

Разликата с болестта на Крон се състои в това, че болестта на Крон може да засегне всяка една част от гастроентерологичния тракт, докато улцерозният колит засяга единствено дебелото черво. Друга разлика е, че докато при болестта на Крон могат да бъдат засегнати всички слоеве на стената на дебелото черво, улцерозният колит засяга само лигавицата (lining) на червото.

Въпроси и отговори

 

Какви са симптомите на УК?

При около половината от пациентите с улцерозен колит симптомите са умерено тежки.

Необходима е консултация с лекар, ако се наблюдават следните симптоми:

  • Усилени чревни движения и спешна нужда от изхождане;
  • Диария, придружена от коремна болка и кръв в изпражненията;
  • Кървави изпражнения;
  • Коремна болка;

Хората, с улцерозен колит често се оплакват от липса на апетит, загуба на тегло и отпадналост. При малки деца с улцерозен колит растежът и развитието могат да се забавят.

Симптомите при улцерозния колит идват и си отиват. Периодите на ремисия траят месеци, дори години, докато симптомите се завърнат отново. Непредвидимото развитие на заболяването затруднява понякога лекарите да определят доколко ефективен е бил даден курс на лечение.

Какво причинява улцерозният колит?

Въпреки, че е постигнат значителен напредък в проучването на ВЧЗ, изследователите все още не знаят от какво точно се причиняват тези заболявания. Проучвания показват, че възпалението може да бъде провокирано от множество фактори: наследственост, имунна система, околна среда. Чужди субстанции /антигени/ в околната среда могат директно да причинят възпаление или могат да провокират организма да реагира с възпаление като защитна реакция, което да продължи неконтролирано дълго време. Изследователите вярват, че след като имунната система на пациент с хронично възпалително чревно заболяване “се включи”, тя не знае кога е подходящото време “да се изключи“. Като резултат това възпаление причинява увреждане на червата и причинява симптомите на ХЧВЗ. Затова основната цел на лечението е да помогне на пациентите за по-добро регулиране на тяхната имунна система.