Възможности за лечение

Възможности за лечение

Основната цел при лечението на улцерозен колит е да се помогне на пациентите да регулират имунната си система по-добре. Докато все още не е открито лекарство за излекуване от улцерозен колит и могат да настъпват обостряния, посредством комбинирано въздействие може да се постигне контрол върху заболяването и да се възстанови качеството на живот на тези пациенти. Лечението включва комбинация от медикаменти, правилно хранене и диета, понякога и хирургични интервенции.

Хранене и диета

За хората, страдащи от улцерозен колит доброто хранене е от особено значение, тъй като заболяването е съпътствано с намаление на апетита, като същевременно се наблюдава увеличаване на енергийните потребности на вашето тяло. Освен това, чести симптоми като диария, намаляват способността на организма да резорбира протеини, мазнини и въглехидрати, както и вода, витамини и минерали.

Много хора с улцерозен колит забелязват, че по-меките храни причиняват по-малък дискомфорт отколкото пикантните храни и тези, съдържащи повече фибри. Лекарите съветват кои храни са подходящи при това заболяване – например избягването на млечни продукти се препоръчва при непоносимост към лактоза. Въпреки, че улцерозният колит не се причинява от храната която ядете, може да забележите, че след като заболяването “се отключи”, определени храни могат да водят до неговото обостряне. Важно е да поддържате щадяща диета, която ще ви помогне да намалите симптомите, да възстановите загубените хранителни вещества и да подпомогне вашето по-бърза ремисия.

Медикаментозно лечение

Използваните лекарства помагат за потискане на възпалението и възстановяването на засегнатите тъкани. Симптомите като диария, кървене, и коремна болка също се редуцират и контролират ефективно с определени лекарства. С правилно лечение се удължават периодите на ремисия, което подобрява качеството на живот на пациентите в значителна степен.

Утвърденото медикаментозно лечение включва: аминосалицилати, кортикостероиди, имуномодулатори, антибиотици и биологични лекарства.

Няколко основни групи медикаменти се използват за лечението на улцерозен колит днес.

Аминосалицилати Aminosalicylates (5-ASA)

Към тази група се причисляват лекарства, които съдържат 5-aminosalicylate acid (5-ASA). Такива са sulfasalazine, mesalamine, olsalazine, and balsalazide. Тези лекарства се счита, че са ефективни при лечение на леки, до умерени форми на улцерозен колит и са успешно средства за поддържане на ремисия и предотвратяването на повторно изостряне на болестта. Счита се, че действат най-добре ако болестта е локализирана в дебелото черво, а не толкова ако тя е засегнала тънките черва.

Кортикостероиди

Кортикостероидите се използват за лечение на умерена до тежка форма на улцерозен колит, като подтискат имунната система. (Те подтискат не само части от имунната система, която образува възпаление, а по-скоро цялата имунна система). Тези лекарства имат значителни краткосрочни и дългосрочни странични ефекти и не трябва да се прилагат като поддържаща терапия. Ако не е възможно да бъде прекратена терапията с кортикостероиди без това да доведе до повторно изостряне на болестта, е възможно да се наложи вашият доктор да добави и друго лекарство към вашата поддържаща терапия.

Имуномодулатори

Тази група медикаменти модулира или подтиска имунната система на тялото, за да не може да причини възпаление. Имуномодулаторите основно се използват при хора, при които аминосалицилатите или кортикостероидите не са дали желания резултат или са били ефективни само частично. Те могат да бъдат използвани при намаляване или елиминиране на кортикостероидна терапия. Също така, те могат да бъдат ефективни при поддържане на ремисия при хора, които не са се повлияли положително от други медикаменти използвани за тази цел. Действието на имуномодулаторите обикновено се проявява след няколко месеца.

Антибиотици

Антибиотиците могат да бъдат прилагани когато се появят инфекции (напр. абцес). Те също така, могат да бъдат от помощ при наличие на фистули. Антибиотиците, които най-често се използват при лечение на бактериални инфекции в храносмисалателната система са metronidazole, ampicillin, ciprofloxacin и други.

Биологични медикаменти

Също познати като anti-TNF агенти, т.нар. биологични медикаменти представляват най-модерното лечение използвано за хора страдащи от умерена до тежка болест на улцерозен колит. Tumor necrosis factor (TNF) е химикал произвеждан от нашите тела, който причинява възпаления. Антителата са протеини, които се свързват с тези химикали и позволяват на тялото да унищожи химикала и да намали възпалението.

Хирургично лечение

При една четвърт до една трета от пациентите с улцерозен колит терапията с медикаменти не е напълно успешна и може да се наложи оперативно лечение. Премахва се частта, засегната от заболяването и за разлика от подобни случаи с пациенти с болестта на Крон, пациентът се приема за „излекуван”. В днешни дни се използват много съвременни оперативни методи, които позволяват след това пациентите да поддържат пълноценно и добро качество на живот.