Диагностициран сте наскоро?

След като четете тези редове, най-вероятно при вас или ваш близък е диагностицирана болест на Крон, улцерозен колит или друга разновидност на хронично възпалително чревно заболяване.

Трябва да знаете, че макар заболяванията да са упорити и да засягат редица аспекти на човешкия живот, те все пак могат да бъдат лекувани и приведени под контрол.

Как да стане това най-бързо? До голяма степен това зависи от самите вас – от вашата нагласа и желание ги победите:

Преодолейте страха! Често хората реагират прекалено емоционално, след като разберат, че им е поставена диагноза болест на Крон или улцерозен колит. Не постъпвай като тях! Диагнозата е първата стъпка към излекуването. Следвай съветите и предписанията на специалистите! Не отказвай терапия без разумни доводи!

Бъдете информирани!Научете максимално много за вашето заболяване, говорете и задавайте въпроси на вашия наблюдаващ лекар, учете се от опита на другите, търсете информация за иновативни терапии, лекарства или клинични проучвания. Знанието е ключът към вземането на правилните решения!

Опознайте себе си! Проследявайте от какви храни се изострят симптомите ви, какво ги потиска. Вие сте човекът, който познава вашето тяло най-добре. Опитайте се да следите ефектите от прилаганите терапии и приеманите медикаменти, провеждайте редовно назначаваните лабораторни изследвания и посещавайте редовно контролните прегледи.

Бъдете упорити! Практиката показва, че в много голям процент от случаите пациентите постигат трайна ремисия. Иновации в областта се правят непрекъснато и постепенно липсващи парченца от пъзела се нареждат, заболяванията все по-добре биват диагностицирани и лекувани, а може би не е далеч и времето, когато ще бъде открито универсалното лекарство. Не губете кураж!

И най-важното: Запомнете, че стремежът да се излекувате е вече част от самото излекуване!

Всичко е във вашите ръце!