Бременност

Сексуалност, фертилитет, бременност

Повечето нови случаи на ВЧЗ се диагностицират по време на пубертета и в началото на 20-те години. Затова въпроси като интимност, секс, фертилност и бременност често са от значение, особено като се има предвид хроничното естество на тези заболявания.

При хора с ВЧЗ засяга ли се сексуалното желание?

Хората с активно хронично заболяване, включително с ВЧЗ, забелязват, че имат по-малък интерес към секса. ВЧЗ не засягат половите органи или гениталиите. Въпреки това, активността на заболяването може директно да намали сексуалната активност поради симптоми като коремни спазми и диария. Също така по-малко очевидни причини са недохранването и липсата на енергия. Медикаментите, които най-често се използват за лечение на ВЧЗ, не повлияват сексуалното желание и активност.

Намалява ли се фертилността вследствие на ВЧЗ?

Няма доказателства, че хората с улцерозен колит са по-малко фертилни от всеки друг. Фертилността е нормална при хора с болестта на Крон, когато е в неактивна форма. Ако заболяването е активно, жените имат по-малка вероятност да забременеят. Възможно е при мъжете с активна болест на Крон да има намален брой на сперматозоидите. Недохранването може да засегне както мъжкия, така и женския фертилитет – при мъжете се дължи на намален брой сперматозоиди, а при жените – на спиране на менструалния цикъл и на овулацията. Двете състояния са обратими при възстановяване на здравословен хранителен режим. Не забравяйте обаче, че активната форма на ВЧЗ не е ефективен контрацептив – методите за контрацепция трябва да се спазват.

Имат ли влияние лекарствените средства за ВЧЗ върху фертилността?

Повечето медикаменти за лечение на ВЧЗ не оказват влияние върху фертилността. Въпреки това сулфасалазин-ът може да намали броя на сперматозоидите и да доведе до образуване на променена сперма. След спиране на лечението броят на сперматозоидите и функцията им се връщат към нормалното състояние, но това отнема около три месеца.

Лекарството метотрексат също може да промени качеството на спермата. Не трябва да се приема и от жени, които се опитват да заченат, тъй като влияе неблагоприятно върху растежа на ембриона. Метотрексат трябва да бъде спрян най-малко три месеца (най-добре 6 месеца), преди да се правят опити за зачеване.

Каква е вероятността да предам заболяването на детето ми?

За лица с ВЧЗ вероятността да имат роднина със същата болест е 10-20%. Изглежда, съществува риск от наследяване на болестта на Крон, особено в еврейски семейства. При деца, които имат един родител с болестта на Крон, рискът да развият заболяването през живота си е по-малко от 5%. Погледнато по друг начин, това означава, че детето има повече от 95% вероятност да не развие заболяването. Ако и двамата родители имат това заболяване, рискът е значително по-висок. Няма генетичен тест, който да определя предразположението към ВЧЗ.

Може ли ВЧЗ да повлияе бременността или да увреди плода?

Най-важният фактор, който трябва да се вземе предвид, е активността на заболяването. Жените, които имат активна форма на заболяване (особено болест на Крон), са изложени на по-голям риск от преждевременно раждане, вътрематочно забавяне на растежа, мъртво раждане или спонтанен аборт. Затова винаги преди планиране на бременност е препоръчително заболяването да бъде в ремисия.

Безопасно ли е да се продължи приемът на лекарства по време на бременност?

Жените винаги трябва да обсъждат с лекар рисковете и ползите от приема на определени медикаменти по време на бременност. Като цяло най-голямата заплаха за бременността идва от активността на заболяването и затова приемът на повечето от лекарствата трябва да продължи.

Съществуват ли някакви медикаменти, които е опасно да бъдат приемани преди, по време или след бременност?

Метотрексат трябва да бъде спрян най-малко 3 (за предпочитане – 6) месеца преди зачеването. Това важи както за мъже, така и за жени.

Научете повече в глава 10 от Наръчника за хора, диагностицирани с болестта на Крон или улцерозен колит – “Да живееш с хронично възпалително чревно заболяване.” Living_with_IBD_Handbook