Отбелязване на Световния ден на ВЧЗ в България

Българската асоциация Болест на Крон и улцерозен колит предвижда няколко инициативи в рамките на отбелязването на Световния ден за борба с ВЧЗ на 19 май:

  • провеждането на онлайн конференция с доц. Пламен Пенчев – експерт по възпалителни заболявания на червата, завеждащ І отделение на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Ц. Йоанна – ИСУЛ”, член на Научното дружество по гастроентерология, член на българския клон на Международната асоциация на хирурзи и гастроентеролози, секретар на Българска лекарска асоциация по възпалителни чревни заболявания, член на Европейската Крон и колит организация – ECCO. На тази среща ще могат да се включат пациенти с конкретни въпроси, които ги вълнуват.
  • стартиране на мобилно приложение, чиято цел ще е да подкрепя пациентите с ВЧЗ в ежедневните им предизвикателства, свързани със заболяванията.
  • осветяване на Националния дворец на културата в цвета на ВЧЗ – лилаво
  • излъчване на интервюта по национални телевизии с пациенти с ВЧЗ.

Какво е Световният ден за борба с ВЧЗ?

Световният ден за борба с ВЧЗ е създаден през 2010 г. от 5-мата членове-основатели – Фондация Болест на Крон и колит (САЩ), Фондация Болест на Крон и колит Канада, Болест на Крон и колит Австралия, Болест на Крон и колит Великобритания, ABCD (Бразилия) и Европейската федерация на асоциациите на болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA).

Той се провежда на 19 май всяка година и обединява хората по целия свят в борбата им срещу болестта на Крон и улцерозен колит, за да покаже подкрепа за хората, живеещи с тези състояния, тъй като все още има малко обществено разбиране за болката и хроничното страдание, с което пациентите с ВЧЗ смело се справят всеки ден от живота им.

За повече информация, моля, посетете: www.worldibdday.org

Ако желаете да се включите към инициативата на EFCCA, моля тагвайте постовете си с #worldibdday2021 #breakthesilence и/или използвайте фейсбук банера за World IBD Day: https://www.efcca.org/sites/default/files/world-ibd-day-2021-facebook-coverFINAL.png 

Споделете историята си!

Как болестта ви влияе психологически? Какви са маските, които носите ежедневно? Как наистина се чувствате? Има ли неща, за които бихте искали да говорите с Вашия лекар, но смятате, че няма достатъчно време или не изглежда важно?

Форматът на вашата история трябва да бъде около 350-500 думи на английски. Историята ви може да бъде изпратена анонимно, или ако сте съгласни с това, EFCCA ще публикуват вашето име и снимка (или видеоклип, не по-дълъг от 30 секунди, ако предпочитате аудиовизуално съобщение). Биха споделили и вашата история в социалните медийни канали на EFCCA (Facebook и Twitter).

След като инициират диалога, EFCCA бихa искали да отнесат основните въпроси, повдигнати на доставчиците на здравни услуги и други заинтересовани страни, за да ги слушат и гледат, с цел да намерят заедно решения, които ще имат значимо въздействие върху качеството на живот на човека.

За повече информация, моля пишете на: bella.haaf@efcca.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *