19-ти май: световен ден за борба с ВЧЗ

Всяка година, на 19-ти май се отбелязва Световният ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ), като тази година фокусът ще бъде върху това да се предизвика дискусия на тема ВЧЗ и благосъстояние. Европейската федерация на асоциациите за болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA), има за цел да предизвика диалог и повиши информираността относно психологическото въздействие на тези заболявания. Чрез кампания в социалните мрежи до 19-ти целта е да се покажат скритите факти относно това какво е да живееш с възпалително чревно заболяване. Под хаштага #breakthesilence те искат да покажат на света как човек с ВЧЗ наистина се чувства като идеята е веднъж иницииран този диалог между членовете на общността и пациентите с ВЧЗ да се отнесат основните проблеми, повдигнати по време на кампанията #breakthesilence, до доставчиците на здравни услуги и други заинтересовани страни, за да намерят заедно решения, които ще имат значимо въздействие върху качеството на живот на човека.

Защо ВЧЗ и благосъстояние?

Животът с хронично и често болезнено заболяване може да окаже влияние върху психичното здраве и емоционалното благосъстояние на човека. Може да бъде предизвикателно и трудно човек да се справя не само с физическите аспекти на болестта на Крон или улцерозния колит, но и със стреса, тревогата, депресията и безпокойството, които вървят ръка за ръка.

Често виждаме, че хората с ВЧЗ всъщност не разказват историята си. Може да живеят с болка и да мислят, че това е просто част от болестта. Възможно е да се чувстват зле по отношение на себе си, но да не говорят за това. Може да имат добри медицински резултати, свързани болестта, но качеството им на живот да е лошо.

С тази кампания се цели да:

-се започне диалог и повиши информираността относно психологическото въздействие на болестта.

-да се предостави на обществеността, доставчиците на здравни услуги и други заинтересовани страни по-добро разбиране на основните проблеми по отношение на ВЧЗ и благосъстоянието на човек.

-да се говори с доставчиците на здравни грижи и други заинтересовани страни, за да се намерят решения, които ще имат значимо въздействие върху качеството на живот на човека.

Вече знаем, че има няколко табута и стигма, с които хората с ВЧЗ се сблъскват ежедневно, свързани с:

-ВЧЗ и интимност

-социални и работни взаимоотношения

-социална изолация

Какво е благосъстоянието?

Терминът благосъстояние може да се тълкува по много начини и включва възприятието за здраве, добра икономическа ситуация, щастие и много други аспекти на ежедневието. За целите на тази кампания се говори за благосъстоянието, както е описано от Световната здравна организация:

„Състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг“.

ВЧЗ и интимност

Личните взаимоотношения могат да бъдат предизвикателство дори в лесни времена, но добавянето на хронично състояние като ВЧЗ може да направи някои от предизвикателствата по-трудни, както физически, така и емоционално. Възпалителното чревно заболяване може да носи със себе си чувство на неудобство и срам, ниско самочувствие и несигурност по отношение на телесния образ, като всичко това може да повлияе негативно върху личните взаимоотношения. Хората с ВЧЗ могат да станат по-предпазливи при емоционално сближаване или започване на нова връзка.

В проучване, проведено по-рано от EFCCA, тревожни 40% от над 6000 участници в проучването отговорили, че им е било възпрепятствано да водят интимни отношения. Още по-притеснителното е, че 84% от лекарите рядко или никога не обсъждат с пациентите как ВЧЗ влияе върху техния сексуален живот. По повод Световния ден на ВЧЗ EFCCA са подготвили листовка, която да наруши мълчанието по тази тема табу! Може да я намерите преведена под формата на статия тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *