Отбелязване на Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания в България

По повод отбелязването на 19 май – международния ден на хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания, „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ и Националната художествена академия организират съвместен проект за живопис на тема „Да направим невидимото видимо“ („Making the invisible visible”).

Целта на инициативата е да повиши вниманието на обществото и да информира повече хора за особеностите на болестта на Крон и улцерозния колит – двете основни форми на хроничните възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ). В проекта участват 15 студента от специалностите „Живопис“ и „Стенопис“ на НХА, които са избрани след провеждането на вътрешен конкурс във висшето учебно заведение.

  • Студентите, участващи в изложбата, имат задание да илюстрират предизвикателствата, с които хората живеещи с подобни заболявания се сблъскват в своето ежедневие, невидимите фактори на заболяванията, които афектират както физическото, така и психологическото здраве на пациентите, а също така и емоционалната травма, която се проявява вследствие на заболяванията.
  • Изложбата ще бъде достъпна за посетители от 20.05 до 31.05.2019 г. в галерия „Дега“, намираща се на адрес София 1407, ул. “Княз Борис I” 96. Официалното откриване и награждаване на участващите студенти ще се проведе на 22.05 от 18:30 ч., като на него ще присъстват представители, както на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“, така и на Националната художествена академия.
  • Гостуващи изложби в гастро-клиниките в страната: след приключването на изложбата, картините ще бъдат показани в различни гастро-клиники, като по този начин се стремим да разпространим посланието на изложбата и в други части от страната, като вдъхновим и окуражим хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания.

 

За Световният ден на възпалително чревните заболявания

Международният ден на хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания се провежда всяка година на 19 май и обединява хората по света в борбата им срещу болестта на Крон и улцерозния колит, известни също като ВЧЗ. Чрез отбелязването на Световният ден на възпалително чревните заболявания, различните пациентски асоциации, включително и „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“, чрез различни кампании, се стремят да повишат информираността на обществото за тези заболявания, да призоват държавните органи и здравните специалисти да предприемат действия в оказването на подкрепа на милионите души по света, които живеят с тези диагнози.

Различните пациентски асоциации на хора страдащи от ВЧЗ, активисти и други поддръжници от цял свят ще участват в глобалната кампания на 19 май, насочена към повишаване на осведомеността за заболяванията, като темата тази година е „Да направим невидимото видимо“. Освен скритите от външен поглед симптоми на заболяванията, кампанията цели да покаже различните аспекти свързани с ВЧЗ, които не са „видими“ за обществеността, като индиректните разходи и психологическият аспект и въздействие върху пациентите, като конкретно се акцентира върху децата страдащи от болест на Крон и улцерозен колит и как подобна диагноза афектира цялото семейство. Всички събития могат да бъдат проследени през хаштаговете #makingtheinvisiblevisible и #worldibdday2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *