Коронавирус (COVID-19)

Нарастващият брой на заразени с коронавирус COVID-19, у нас и по света, налага прилагането на навременни мерки за овладяване на създалата се извънредна ситуация. Част от отговорността пада върху всеки един от нас. Необходима е промяна на ежедневни навици и изградени модели на поведение, като ограничване на излишни контакти, посещения на масови меропроятия и отмяна на неналежащи пътувания. Редовното миене на ръце, кашлянето и кихането в кърпичка или свит лакът, своевременното търсене на медицинска помощ при ясно изразени симптоми, са само част от факторите, които биха помогнали за спиране на разпространението на вируса.

Засега няма конкретни предписания и съвети за хора с Хронични възпалителни чревни заболявания, които приемат имуносупресори или са на биологична терапия, затова следвайте общите указания издадени от Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация. Ако подозирате, че вие или някой близък проявявате симптоми на коронавирус, моля свържете се с лекуващият си лекар, или задайте своите въпроси на специализираният телефонен номер открит от Министерство на здравеопазването: 02 807 87 57.

„Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ заявява своята подкрепа и солидарност към всички засегнати. Убедени сме, че правилната информираност и адекватни мерки с цел превенция са начините за справяне със ситуацията. По-долу ще намерите адреси, откъдето може да следите последната актуална информация, и официални предписания.

Минстерство на здравеопазването на Република България: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/

Национална пациентска организация: https://npo.bg/category/coronavirus/

Световна здравна организация: https://www.who.int/

Страницата на Европейската комисия по обществено здраве: https://ec.europa.eu/health/home_en

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *