Симпозиум за проучвания на ВЧЗ

На 27-ми май тази година в Букурещ, Румъния, се състоя вторият международен симпозиум за проучвания в областта на възпалителни чревни заболявания организиран от EFCCA. На симпозиумът се събраха над 80 представители от пациентски органзации от 5 континента, гастроентеролози и представители на различни медицински услуги свързани със здравеопазването, се обединиха единодушно зад идеята да се подкрепи пациентската роля в медицинските проучвания.

Тазгодишният симпозиум в Букурещ положи основите на информационен модел, чрез който пациентските асоциации и извършващите проучвания ще имат по-голяма представа за темите, които се изследват, за да могат те по-лесно да оценяват и развиват трансграничното сътрудничество и да насочат по-добре, стратегически, научните изследвания. Един от почетните гости бе проф. Клаудио Фиоки, който отвори полето за дискусии структурирани в три направления. Първото концентрира в себе си предизвикателствата изправени пред изследователските проекти на пациентските организации, които са отвъд темите за биологичните и биоподобните лекарства. Второто включи в себе си изследователски проекти, които се фокусират върху приоритетите на пациентите и техните неудовлетворени нужди и искания в настоящи проучвания. И третото направление насочено към изследвания директно свързани с пациенти и клинични проучвания. Накрая д-р Жоана Торес от болница “Беатрис Анджело” (Португалия) завърши презентациите като представи проучване на тема “Изследване на фенотипните характеристики на ВЧЗ при двойки с ВЧЗ и тяхното потомство”.

Различните сесии бяха модерирани от проф. Герхард Роглер от Университетската болница в Цюрих; научен сътрудник на борда на управителите на ECCO, проф. Адриан Сафтоиу, Медицински университет Крайова, Румъния и проф Рон Шаул, Институт за детска гастроентерология.

Симпозиумът бе с огромен успех, като се започне от вдъхновяващата встъпителна реч на проф. Фиоки, интересните изследователски проекти, представени от пациентските асоциации и последвалите дискусии между делегати, модератори и презентатори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *