Интимност

Да нарушим мълчанието относно ВЧЗ и интимността

Да дискутираш как възпалителните чревни заболявания влияят на личния ти живот може да бъде трудно и в резултат на това проблемите, свързани с интимността и връзките може да бъдат пренебрегвани и игнорирани. Тази статия предоставя някои съвети, които може да намерите за полезни за справянето с тези проблеми.

Повечето гастроентеролози никога или рядко дискутират сексуалността с техните пациенти с ВЧЗ. 45% не знаят какво да предложат на пациента за справяне с трудните ситуации, 29% не искат да карат пациента да се чувства неудобно, 19% се притесняват да повдигнат въпроса, 9% нямат достатъчно време за това, 4% смятат, че това не е тяхна работа.

Общо благосъстояние

Общо здравословно състояние

Уверете се, че сте добре отпочинали, имате здравословна диета и правите упражнения редовно. Здравословният и активен начин на живот допринася за позитивна настройка на ума, както и за здраво тяло.

Артропатия, артрит и болки в ставите

Могат да засегнат сексуалната удовлетвореност и да ограничат физическата активност. Упражненията и/или фузионната терапия могат да бъдат от полза в тези случаи. Винаги се консултирайте с вашия гастроентеролог или ревматолог, ако симптомите продължат.

Депресия и безпокойство

Ако изпитвате емоционален дистрес или психологически трудности, е важно да се уверите, че те са адекватно лекувани. Обсъдете всички проблеми, които ви притесняват с вашия лекуващ лекар, който би могъл да ви препоръча психолог или психиатър при необходимост.

Алкохол и тютюнопушене

Тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол могат да се отразят на сексуалната активност и в някои случаи да влошат симптомите на ВЧЗ. 

Нови връзки

Срещи и ВЧЗ

Планирайте срещите, така че да ви бъдат удобни; уговаряйте се за по-кратки срещи и на места, където ще имате достъп до тоалетна, избягвайте вечерите, ако храната може да ви разстрои. Това ще ви помогне да се чувствате по-уверени, когато се срещате с нов човек. 

Да говорите за вашето заболяване пред потенциални партньори може да бъде стресиращо и да знаете кога да го направите – трудно. Когато решите да споделите за състоянието си с някого, бъдете директни. Обсъдете фактите около диагнозата ви и текущото ви здравословно състояние. Отговаряйте на въпросите просто и честно. 

Негативна реакция

В случай на негативна реакция към вашето състояние, приемете, че е по-добре да научите за това рано, отколкото по-късно във връзката. Не позволявайте на това да повлияе на самочувствието ви; приемете, че просто сте срещнали някого, с когото сте били несъвместими.

Възприятие на собствения образ

Бъдете добри към тялото си

Когато гледате на тялото си позитивно, вие ще си позволявате повече възможности за интимност.

Консултиране със специалист

Индивидуалната консултация или консултациите за двойки могат да ви бъдат от полза с идеи как да промените начина, по който гледате на себе си.

Да поговорим за секс

ВЧЗ може да се отрази на сексуалния ви живот…но не е нужно да го спира!

Говорете един с друг!

Говорете за взаимните си нужди и притеснения отворено и честно и споделяйте мислите и желанията си. Ще забележите, че сте по-малко напрегнати по отношение на секса, ако споделяте притесненията с партньора си.

Планиране

Въпреки че може да се загуби спонтанността, опитайте да планирате интимните си моменти за време от деня, когато знаете, че се чувствате най-добре, например вечер, когато се чувствате най-енергични и без симптоми. 

Може да забележите, че ако отидете до тоалетната преди да правите секс, ще ви накара да се чувствате по-уверени относно избягването на инциденти по време на интимните моменти. Вземането на вана преди секс може да помогне относно притесненията ви, свързани с миризмите.

Сексуални пози

Различни сексуални пози могат да ви помогнат, ако изпитвате болка по време на секс; например може да е по-лесно да контролирате нивото на движение и проникване, ако сте отгоре. Използвайте лубрикант за подобряване на сексуалното преживяване. 

Анален секс

Обърнете особено внимание, ако практикувате анален секс. Използвайте презерватив, за да избегнете болести, предавани по полов път и избягвайте аналния секс напълно, ако сте в период на обостряне на заболяването.

Други форми на интимност

  • Интимността не винаги е сексуална
  • Опитайте се да проявявате и други форми на физическа интимност, с която да изразявате любовта си
  • Гушкането, галенето, целуването и масажите могат да увеличат желанието без да има полов акт.

Съвет от специалист

  • Говорете отворено и честно с вашия лекуващ лекар – само когато знае какъв е проблемът, той може да ви помогне
  • Ако е необходимо, сексолог може да ви помогне да включите подходящо лечение или рехабилитация.

Хирургия, стома и фистули

Операция и секс

Може да е необходимо да избягвате секса преди операция за поставяне на колостома или илеостома. След операцията е препоръчително да се избягва секса, обикновено за период от около 8 седмици, докато хирургът не потвърди, че отворът зараства правилно.

Стома торбички и секс

Да имаш стома торбичка не бива да е ограничение за активен сексуален живот!

  • Изпразнете стома торбичката преди секс; това намалява възможността за протичане и това ще ви даде допълнително спокойствие
  • Уверете се, че стома торбичката е прикрепена добре, така сексуалната поза, която изберете няма да ѝ се отрази 
  • Има различни типове и размери на стома торбички, някои са разработени така, че да бъдат максимално дискретни
  • Специализираното дамско бельо може да закрепи и прикрие по-добре торбичката, което ще ви даде допълнително самочувствие.

Фистули и секс

Фистулите не е необходимо да повлияват на сексуалния ви живот. Ако сексът е некомфортен или болезнен, поставянето на лубрикант преди проникване или изпробване на различни пози, може да помогне. Ако имате сетон във фистулата, трябва да се консултирате с вашия лекуващ лекар относно секса и свързаните с него рискове.

Комуникацията е ключова – нарушете мълчанието!

Споделянето е грижа

Не бъдете срамежливи да говорите, говорите, говорите… и тогава да говорите още  – с вашия партньор, лекуващ лекар, лекуващ екип, приятелите си, семейството и вашия подкрепящ ви социален кръг.

Бъдете честни

Говорете честно какво мислите, не се изкушавайте да прикривате аспекти на вашето заболяване; когато сте отворени към партньора си относно вашето състояние, симптомите, които имате и сексуалните предизвикателства, които се появяват, е важно и може да ви помогне да се сближите като двойка.

Помогнете да ви разберат

Помогнете на партньора си да разбере как се чувствате така че той/тя да се чувства свързан с това, през което преминавате.

Имате нужда от подкрепа?

Говорете в какво имате нужда от подкрепа; вашият партньор и членове на семейството не могат да четат мисли!

Комуникацията е двупосочна

Не забравяйте да слушате партньора си и да се интересувате как той/тя се чувства, те също имат своите притеснения!

Не забравяйте да се смеете!

Да проявявате чувство за хумор и да виждате веселата страна на нещата може да е от огромна полза за преминаването през трудните интимни моменти.

Източник: https://www.efcca.org/sites/default/files/IBDandIntimacy.pdf