Хранене и диети

Какаво да ядем, ако имаме ВЧЗ?

Много хора мислят, че „начинът им на хранене” може да бъде причина за възпалителните чревни заболявания, но това не е така. Няма магическа диета, която да реши всичките им проблеми – да премахне симптомите и да им позволи да намалят или да спрат лекарствата. Такава не съществува. Рядко някои хора имат късмета да идентифицират храната, която утежнява състоянието им и избягването й наистина да има значение. Добре балансираното хранене, което включва храни от всички основни групи, е ключът за повечето хора за контрол на тяхното състояние. Доброто хранене действително подобрява общото здравословно състояние и подпомага процеса на оздравяване.

За повечето пациенти с ВЧЗ е по-полезно нормалното балансирано хранене в сравнение с ограничаване на режима на хранене. Хора, които страдат от заболяването и губят тегло, особено подрастващи, чийто растеж спира, се нуждаят от по-голямо от средното количество храна за задоволяване на ежедневните нужди. Ограничаването на приема на мляко, мазнини или храни с високо съдържание на остатъчни вещества при определени обстоятелства може да бъде полезно, но само по преценка на лекар.

Повечето хора с ВЧЗ нямат проблем да приемат нормална балансирана диета, като се налага да ограничат само някои специфични храни, които така или иначе могат да предизвикат проблеми и у хора, които са с добро чревно здраве.

Някои пациенти с болестта на Крон развиват специфичен тип недостатъчност поради затруднения в усвояването на определени хранителни вещества. Тези състояния могат да бъдат преодолени с хранителни добавки, предписани от лекар. Към момента няма доказателства, че допълнителни витамини или специални хранителни добавки са необходими за по-голямата част от хората с ВЧЗ. Не е необходимо да се приемат алтернативни добавки „за добро здраве”, освен ако лекарят или диетолога не са ви препоръчали такива. В резюме:

Какви храни МОЖЕ да се приемат?

– Всичко, което не ви дразни.Какви храни ТРЯБВА да се приемат?

– Питателни храни, за да поддържате теглото и силата си.

Какво ДОПЪЛНИТЕЛНО е нужно?

– Добавки при специални обстоятелства, които се препоръчват от диетолог.

Научете повече в глава 9 от Наръчника за хора, диагностицирани с болестта на Крон или улцерозен колит – “Да живееш с хронично възпалително чревно заболяване.”